03/01/2014

Kuchnia Włoska.

By grawertop

aluminiowa łopata do pizzyKuchnia Włoska jest bardzo różnorodna, każdy z dwudziestu regionów posiada swoje specjalne przepisy na dania które tam smakują najlepiej. Włoską kuchnię charakteryzuje duża ilość warzyw takich jak czosnek, pomidor, przypraw takich jak tymianek, bazylia czy rozmaryn, oraz przeróżnych serów takich jak parmezan, mozzarella czy mascarpone, a także niezliczona ilość rodzajów makaronów.

Lasagne.

Lasagne jest daniem którego kluczowym składnikiem jest uwielbiany przez Włochów makaron. Do tej potrawy potrzebny jest makaron w kształcie prostokąta, zazwyczaj przyrządza się ją w prostokątnym naczyniu, aby prawidłowo zrobić lasagne trzeba przekładać na przemian makaron z farszem (najczęściej pomidorowym z mięsem, serem i bazylią). Gdy zapełnimy już nasze naczynie to trzeba wsadzić całość do piekarnika i zapiec.

Brushetta.

Brushetta jest swego rodzaju przekąską, mianowicie jest to grzanka natarta oliwą i czosnkiem, najczęściej podawana jest z pokrojonymi w kostkę pomidorami z bazylią. Tę prostą potrawę najprawdopodobniej wymyślili plantatorzy oliwek, którzy przy monotonnej pracy opiekali chleb i nacierali go oliwą.

Risotto.

Risotto jest daniem przyrządzanym z podsmażanego ryżu na tłuszczu (szpik wołowy, masło, oliwa) z czosnkiem (niektórzy robią z cebulą) z dodatkiem wina wytrawnego (lub innego alkoholu wytrawnego), gdy ryż jest już ugotowany, dodać należy starty ser (najczęściej parmezan)

Pizza.

Pizza jest najpopularniejszym daniem Włoskim. Pizze zna każdy i chyba każdy ją lubi. Potrawę te można przygotować na wiele różnych sposobów, jak kto lubi. Najbardziej znanymi rodzajami pizzy włoskiej są Margherita (ser mozzarella, aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem odrobiny bazylii), Neopolitańska (sos pomidorowy, filety anchois, oliwa z oliwek), czy również znana (jak i dobra) Pizza Sycylijska (Pomidory, ser, oliwki, kapary). Jednak aby pizza wyszła idealnie w twoim domu… powinieneś/ powinnaś dobierać składniki według własnego gustu. Do upieczenia prawdziwej pizzy (oprócz głodnych znajomych) potrzebna będzie również technica (dla tego warto odwiedzić dobrą pizzerię) ponieważ posiadają oni takowy sprzęt i dzięki użyciu narzędzia jakim jest aluminiowa łopata do pizzy twoja pizza przy wyciąganiu nie upadnie na podłogę!

Wiele smaków.

Kuchnia Włoska to jedna z najbardziej urozmaiconych kuchni w Europie (a może i na świecie). Nie da się jej inaczej zdefiniować niż kuchnia pełna przeróżnych smaków. Nawet mistrzowie kuchni włoskiej nie są w stanie wymienić wszystkich potraw którymi Włosi mogą się pochwalić! Cały świat je według włoskich przepisów, ale niestety nie każdy jest świadomy różnorodności tejże kuchni.